Blog

Liefdesverdriet

10 tips om over je liefdesverdriet heen te geraken
Het maakt niet uit of je relatie een maand of tien jaar duurde, het zal altijd (een beetje) pijn doen. Wellicht heeft iemand je hart gebroken, terwijl je niet eens een relatie had. Dit betekent niet dat het liefdesverdriet er niet mag zijn. We geven een aantal tips om er mee om te gaan en er wellicht zelf overheen te komen.

1. Laat het toe
Liefdesverdriet is nooit fijn. Laat het daarom even toe en voel wat je voelt. Dit zal je helpen om het verdriet sneller te verwerken. Opkroppen zal alleen maar meer schade aanrichten.

2. Accepteer de situatie
Je had het graag anders gezien. Anders had je waarschijnlijk geen liefdesverdriet gehad. Je hiertegen verzetten zal je alleen maar meer pijn geven. Daarom is het belangrijk om het te accepteren. Accepteren dat de situatie zo is en dat de pijn er is. Het hoort erbij. Door het te accepteren zal er meer ruimte vrijkomen voor het verwerkingsproces.

3. Wat kun je ervan leren?
Wees dankbaar voor de tijd die jullie samen hebben doorgebracht. Bedenk ook wat je ervan kunt leren. Niet alleen in negatieve, maar ook in positieve zin. Dit doet je beseffen dat je ondanks de pijn, toch blij kunt zijn met de ervaring. Probeer er iets positiefs uit te halen.

4. Vergeef
Vergeef niet alleen de ander, maar ook jezelf. Dit is een belangrijk onderdeel van de verwerking. Als je iemand niet kunt vergeven, zal dit zich resulteren in het steeds weer herbeleven van de pijn. Hier wordt je niet gelukkiger van. Bovendien is het van invloed op toekomstige relaties. Niemand heeft er baat bij dat jij je gesloten gaat opstellen. Daarnaast kan boosheid heel erg van invloed zijn op je welzijn.

5. Besef dat het jouw persoonlijke liefde is
En dat deze liefde niet altijd (100%) wederzijds is. Maar dat iemand wel heel veel liefde bij jou naar boven kan halen. Jij was in staat om lief te hebben. Dit betekent dat iemand anders dit ook weer bij je kan aanwakkeren.

6. Je bent niet je liefdesverdriet
Wees je ervan bewust dat jij niet alle gedachten en emoties bent die door het liefdesverdriet worden veroorzaakt. Bij liefdesverdriet ben je vaak nog helemaal in beslag genomen door de ander. Ben jij dit? Of kun jij je gedachten veranderen en verder gaan? Probeer er afstand van te nemen en te relativeren. Je bent niet je gevoelens en gedachten, je hebt ze. En hier ga jij je – onbewust – naar gedragen.

7. Kies er bewust voor om je liefdesverdriet te verwerken
Misschien hoop je stiekem nog wel dat het goedkomt. Je hebt dan stiekem nog verlangens. Deze verlangens staan in de weg bij de verwerking. Kies er daarom bewust voor het te willen verwerken. De pijn kan dan heel lang aanhouden. Omdat je waarschijnlijk weer teleurgesteld zal worden.

8. Geef jezelf alle tijd en ruimte
De een heeft meer tijd nodig om iets te verwerken dan de ander. Laat je niet leiden door meningen van anderen, maar geef jezelf de tijd. Wees niet boos op jezelf omdat je er nog mee zit. Accepteer ook dat je niet weet hoelang het duurt voordat je er overheen bent.

9. Laat het verleden rusten
Misschien heb je wel heel erg spijt van iets dat je gedaan hebt. Onthoud dat je dit niet meer kunt veranderen. Iedereen maakt weleens fouten. Daar leer je ook weer van.

10. Houd van jezelf
Je moet eerst van jezelf houden, voordat een ander dat kan. Een cliché, maar wel helemaal waar. Soms is het goed om te beseffen dat je alleen ook gelukkig kunt zijn en dat je tevreden bent met jezelf. Zoek geen erkenning en goedkeuring in anderen. Dat is geen liefde.

Eva Sanders

Mijn naam is Eva en ik ben trendwatcher op het gebied van Dating. Met mijn site probeer ik iedereen goed te informeren op het gebied van Dating websites.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close