Blog
Waarom wil je partner geen sex meer?
Sommige mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar het geen zin meer hebben in zin kan gebeuren. En het gebeurt veel vaker dan je denkt. En de oorzaken hiervoor liggen zeer veel uiteen. Het kan een lichamelijke oorzaak hebben, maar veel vaker is het een mentale kwestie. Dan kan het te maken hebben met conflicten, schaamte, stress, onzekerheid of angsten. Mocht jij tegen deze kwestie aanlopen in je relatie, dan is het noodzakelijk hierover te praten of hulp in te schakelen om er over te kunnen praten.
Hoe is jouw relatie?
Het is in de eerste plaats goed om eens naar jullie relatie te kijken. Hoe gaan jullie met elkaar om? En hoe kijkt jouw partner hier tegenaan? Wat speelt er allemaal in je leven samen? Om maar een paar zaken te noemen:
– Conflicten: als er veel irritaties of ruzies zijn dan wordt de relatie een stuk minder prettig en kan onveilig voelen. De zin in seks neemt dan automatisch af.
– Minder aantrekkingskracht: dit kan komen door veranderingen in het uiterlijk, overgewicht, lichaamsgeur of hygiëne. Ook veel roken of drinken kan ergernissen geven. Dit alles kan jouw zin verminderen.
– Sleur: elke relatie die langer duurt komt in een sleur terecht. De spanning van elkaar ontdekken en veroveren verdwijnt. Zelfs seks wordt een patroon, na een tijdje wordt dit patroon saai. Minder zin in vrijen is het resultaat.
– Verschil in zin: beiden partners hoeven niet evenveel zin te hebben in vrijen. Dit kan bij de ander frustratie, een schuldgevoel of onzekerheid opleveren.
Buitenstaande factoren, zoals stress
Zin in seks hebben of zin in vrijen maken moet vrij zijn van alle stress. Er moeten geen dingen in de weg staan, want dit heeft direct effect op de lustgevoelens. Als je van alles aan je hoofd hebt, dan sta je minder open voor seksuele prikkels. En in onze maatschappij zijn er ongelooflijk veel dingen die stress veroorzaken. Het huishouden, de banen, kinderen, volle agenda’s, allemaal hebben ze invloed. Aan de andere kant is voor sommigen onder ons seks juist een manier van ontspannen. Voor hun vermindert de stress hierdoor. Het kan dus verschillen, ook jij en je partner kunnen hier dus anders tegenaan kijken.
Hoe is jullie seks?
En hoe is jullie seks? En hoe ervaart de ander dit? Denken jullie er hetzelfde over? Misschien vindt jouw partner de seks helemaal niet zo fijn. Als herinneringen die je aan seks hebt steeds negatiever worden, misschien door pijn of geen bevredigend gevoel, dan krijg je ook toch minder zin om te beginnen met vrijen. Oorzaken voor slechte herinneringen zijn:
– Niet voldoende opgewonden worden: misschien is het vrijen te veel gericht op klaarkomen, of de gemeenschap zelf. Wellicht zijn er meer seksuele prikkels nodig waar de ander van opgewonden raakt. Het voorspel blijft een heel belangrijk onderdeel. Zeker voor een vrouw kan seks pijnlijk zijn zonder een goed voorspel.
– Jouw partner laat zich niet gaan: voor velen is het opwindend om te zien hoe de ander geniet in bed, als dit niet zichtbaar is dan kan dit het lustgevoel verminderen voor de ander.
– Geen persoonlijke aandacht of helemaal geen contact: seks is een spel van jullie samen, het is dan ook van belang dat het voor beide partijen leuk is om deel te nemen. Denk dus niet alleen aan jezelf tijdens gemeenschap.
– Niet vrijen zoals je wil: ontevredenheid kan een rol spelen, als het vrijen niet gebeurt zoals je graag wil. Uiteindelijk zal je echt moeten aangeven wat je wel of niet fijn vindt.
Negatieve gevoel of lichamelijke oorzaak
Negatieve gedachten en gevoelens staan goede seks altijd in de weg. Lekker in je vel zitten is dus zeker van belang. Als jouw partner met een negatief gevoel rondloopt, dan is het van belang dat jullie daar samen naar kijken of hulp van buitenaf voor inschakelen. En ook bij een lichamelijke oorzaak is hulp van buitenaf van belang. Goede seks is nu eenmaal een basisbehoefte van een liefdevolle duurzame relatie. Als jouw partner dus (langere tijd) geen seks meer wil, dan is dit niet iets om zomaar te laten gebeuren.