Blog

Bindingsangst, omgaan met de bindingsangst van je nieuwe partner

Iemand met bindingsangst kan zich moeilijk aan iemand hechten. Omgaan met iemand die bindingsangst heeft, is geen gemakkelijke opgave. Vaak is er sprake van een eerdere pijnlijke situatie. Bijvoorbeeld het verbreken van een relatie. Het omgaan met iemand met bindingsangst kan nogal wat energie kosten. Wees je ervan bewust dat het vaak de oorzaak is van het mislukken van een relatie. Wil je er toch alles aan doen om het toch te laten slagen? De volgende tips kun je hierbij helpen:

 

  1. Weet wat bindingsangst is

En de symptomen die daarbij horen. Een symptoom is bijvoorbeeld wanneer jij verdere stappen wilt ondernemen, maar je partner dit juist zo rustig mogelijk wil houden. Lees je zoveel mogelijk in, zodat je weet hoe je partner zich voelt.

 

  1. Praat met elkaar

De sleutel van elke relatie en zeker noodzakelijk wanneer je denkt dat iemand last heeft van bindingsangst. Zo kom je erachter welke gevoelens en problemen je partner ervaart en kun jij je beter inleven. Vraag bijvoorbeeld naar het verleden en vind uit waar het vertrouwen is geschaafd. Soms wordt het ook gebruikt als excuus, omdat iemand nog niet toe is aan een volgende stap.

 

  1. Wees niet beschuldigend

Want dan zal je partner alleen maar verder in zijn of haar schulp kruipen. Besef dat iemand er niet voor kiest om bindingsangst te hebben. Ga daarom niet schelden of verwijten maken. Probeer juist samen naar een passende oplossing te zoeken. Wellicht kan een therapie heel erg helpen.

 

  1. Geef elkaar de tijd

Een hele belangrijke. Geef elkaar de tijd om te groeien in de relatie. De een heeft meer tijd nodig dan de ander. Probeer te respecteren dat de ander meer tijd nodig heeft om te wennen aan de situatie. Zeker wanneer iemand al problemen ervaart. Wees je er ondertussen wel zeker van dat iemand je niet aan het lijntje houdt.

 

  1. Wees realistisch

Ga niet alles op alles zetten om jullie bij elkaar te houden. Dan wordt een relatie geforceerd. Bovendien kan iemand zich juist in een hoekje gedreven voelen. Hoe leuk je iemand ook vindt, soms werkt het gewoon niet samen. Ga jezelf niet wegcijferen om de ander te redden. Dat zal diegene uiteindelijk toch echt zelf moeten doen.

 

  1. Zoek professionele hulp

Soms is iemand echt gebaat bij hulp van een buitenstaander. Met name wanneer de angsten diep zitten. Dit kan iemand inkijk geven in zijn of haar persoonlijke problemen. Zoek bijvoorbeeld samen naar iemand die hierbij kan helpen.

 

  1. Blijf positief

Ga niet van het negatieve uit als iemand bijvoorbeeld twijfelt. Misschien doet iemand dat omdat hij of zij je graag verdriet en lasten wil besparen. Hierbij is punt 2 ook weer van toepassing. Praat erover.

 

  1. Ga niet mee in zijn of haar angsten

Hierdoor zullen de symptomen alleen maar verergeren. Blijf dicht bij jezelf. Geen hem ook tijd voor zichzelf. Hij moet zijn eigen dingen kunnen blijven doen. Wanneer iemand te weinig tijd voor zichzelf heeft, dan zullen ze zich afstandelijk gaan gedragen. Iemand anders neemt namelijk al zijn tijd in.

 

  1. Laat weten dat je er voor iemand bent

En dat die je kan vertrouwen. Wanneer je weet waar de bindingsangst vandaan komt, kun je iemand geruststellen. Vertel dit niet, maar laat het hem zien. Als zijn ex bijvoorbeeld heel claimerig was, moet jij laten zien dat jij dit niet bent. Dit kost tijd en wat geduld.

 

  1. Zet iemand niet onder druk

Wordt niet boos en ga geen ultimatums stellen. Blijf ook niet steeds dezelfde vragen stellen. Dit zal de ander alleen maar afschrikken. Uiteindelijk jaag je iemand hiermee juist weg.

Eva Sanders

Mijn naam is Eva en ik ben trendwatcher op het gebied van Dating. Met mijn site probeer ik iedereen goed te informeren op het gebied van Dating websites.

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close